Przepis na ciasteczka aspirynki 📖

Składniki:
- 225 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 330 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g tabliczki czekolady (posiekanej)
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych)

Przygotowanie:
1. W misce umieść masło i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj je za pomocą trzepaczki.
2. Dodaj jajka do masy i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Dodaj ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj.
4. W innej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszaninę do masy z masłem i cukrem, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
6. Dodaj posiekaną czekoladę oraz orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
7. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
8. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
9. Na przygotowaną blaszkę wykładamy łyżeczką niewielkie porcje ciasta, odstępując je od siebie.
10. Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut, aż będą złote na brzegach.
11. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika, po kilku minutach przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka ule
ciasteczka
ciasteczka fit
ciasteczka mms
ciasteczka dla psa