Przepis na ciasteczka bożonarodzeniowe 📖
Oto prosty przepis na tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka:Składniki:
- 250g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 420g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. W dużej misce umieść miękkie masło i cukier. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do miski z masłem i cukrem. Ponownie wymieszaj.
3. W innej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy (według własnych upodobań).
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli jest to konieczne, dodaj więcej mąki, aby ciasto nie było zbyt klejące.
5. Ciasto podziel na 2 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
6. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm.
7. Wykorzystaj foremki w różne kształty (gwiazdki, choinki, dzwonki itp.), aby wycinać ciasteczka.
8. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
9. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-12 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze, aby stwardniały.
Twoje bożonarodzeniowe ciasteczka są gotowe do podania! Smacznego!