Przepis na ciasteczka budyniowe 📖

Przepis na ciasteczka budyniowe:

Składniki:
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 100g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
2. Dodawać stopniowo jajko, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, budyń i sól. Cały czas dokładnie mieszać.
3. Na końcu dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać.
4. Uformować z ciasta kulki o średnicy około 3 cm.
5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiedni odstęp między nimi.
6. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
7. Piec ciasteczka przez około 12-15 minut, aż będą lekko zezłociste na brzegach.
8. Po upieczeniu, wyjąć ciasteczka z pieca i ostudzić na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit naleśniki budyniowe
ciastka budyniowe
babeczki budyniowe
naleśniki budyniowe
budyniowe naleśniki