Przepis na ciasteczka dyniowe 📖
Oto prosty przepis na ciasteczka dyniowe:Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (można użyć gotowego lub przygotować samodzielnie przez ugotowanie i zmiksowanie dyni)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
Przygotowanie:
1. W dużym misce wymieszaj puree z dyni, cukier, brązowy cukier, masło, jajko i ekstrakt waniliowy, aż składniki dobrze się połączą.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przykryj misę folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę (lub overnight).
5. Po schłodzeniu ciasta, nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i formuj małe kulki o wielkości orzecha włoskiego.
7. Umieść kulki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
8. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę, używając spodu szklanki lub widelca.
9. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż ich brzegi będą lekko zrumienione.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi, dyniowymi ciasteczkami. Smacznego!