Przepis na leniwe dyniowe 📖
Przepis na leniwe dyniowe:Składniki:
- 500 g dyni (upieczonej i utartej na puree)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz dynię puree, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
3. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość masła na średnim ogniu.
4. Na patelni formuj leniwe kopytka za pomocą łyżki. Można uformować je na dłoniach lub bezpośrednio na patelni. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
5. Smaż leniwe na patelni z jednej strony, aż staną się złote. Następnie odwróć je i smaż z drugiej strony.
6. Gdy leniwe będą gotowe, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły nadmiar masła.
7. Podawaj leniwe dyniowe ciepłe, polane sosem karmelowym, miodem czy pudrem cukrowym. Można również podać je z bitą śmietaną.
Smacznego!