Przepis na ciasteczka francuskie z ananasem i serkiem waniliowym 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka ananasów w syropie
- 200 g sernika waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 3 mm.
2. Ananasy pokrój w drobne kawałki i odsącz z syropu.
3. Powstałą masę sernikową rozetrzyj widelcem, aby stała się bardziej jednolita.
4. Na każdej kawałku ciasta połóż łyżeczkę sernika waniliowego oraz kilka kawałków ananasa.
5. Zwiń ciasto w rulonik, umieszczając składniki w środku i uformuj ciasteczka w kształcie półksiężyca lub innej formie.
6. Na wierzchu każdego ciasteczka posmaruj jajkiem, a następnie posyp cukrem.
7. Piecz ciasteczka w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, aż staną się rumiane i chrupiące.
8. Podaj na ciepło lub letnio. Smacznego!