Przepis na ciasteczka kruszonki 📖
Przepis na ciasteczka kruszonki:Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i kakao.
2. Dodaj masło i żółtko, następnie dokładnie zagnieć ciasto.
3. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zagnieć ciasto.
4. Uformuj z niego kulkę, owin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
6. Wytnij z niego różne kształty przy pomocy foremek do ciastek.
7. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw blaszkę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
9. Piecz przez około 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistej barwy.
10. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasteczka do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!