Przepis na ciasteczka na swieta 📖
Oto tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne:Składniki:
- 250 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych (np. cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa)
- 100 g cukru
- lukier do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku podgrzej miód razem z masłem, aż składniki się rozpuszczą i wymieszają.
2. Odstaw do ostygnięcia.
3. W misce ubij jajka na gładką masę, dodaj przestudzony syrop z miodem i masłem. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Do masy dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne i cukier.
5. Wyrabiaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
6. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
7. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm.
8. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek w różne kształty (np. choinek, gwiazdek, serduszek).
9. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złociste.
11. Po upieczeniu można polukrować ciasteczka i ozdobić według własnego pomysłu.
Smacznego!