Przepis na ciastka bez cukru 📖
Oto przepis na ciastka bez cukru:Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- odrobina soli
- opcjonalnie: bakalie, owoce suszone, kakao, aromat cytrynowy
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W osobnym naczyniu roztop masło i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
3. Do mąki dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło z miodem. Możesz również dodać bakalie, owoce suszone, kakao lub aromat cytrynowy, jeśli chcesz nadać ciastkom dodatkowego smaku.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka lub wody.
5. Przykryj ciasto i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
6. Po schłodzeniu, uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pewną odległość między nimi.
7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut, aż staną się złociste.
8. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź je na kratce.
Twoje pyszne, bezcukrowe ciasteczka są gotowe do podania!