Przepis na ciastka bezglutenowe 📖

Oto przepis na ciastka bezglutenowe:

Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki miękkiego masła
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj razem mąki ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugim naczyniu utrzyj masło i cukier, aż masa będzie lekka i puszysta.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie, aż wszystko będzie dobrze połączone.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy z masłem i cukrem, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Po wymieszaniu wszystkich składników, owinij ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki z ciasta. Możesz użyć łyżeczki do odmierzania porcji.
8. Umieść ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
9. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
10. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je na blasze do ostygnięcia.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciastka bezglutenowe
ciastka bezglutenowe i bezmleczne
ciastka orzeszki bezglutenowe
bezglutenowe
pączki bezglutenowe