Przepis na kruche ciastka bezglutenowe 📖

Oto przepis na kruche ciastka bezglutenowe:

Składniki:
- 200g mąki bezglutenowej
- 100g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj masło i cukier pudru aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, następnie dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę bezglutenową, ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą i utworzą elastyczne ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę posypaną mąką bezglutenową, uformuj je w kulę i zawijaj je w folię spożywczą. Umieść je w lodówce na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Przy pomocy foremek wycinaj ciastka o wybranym kształcie.
7. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Teraz masz pyszne, kruche ciastka bezglutenowe gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka bezglutenowe
ciastka bezglutenowe i bezmleczne
ciastka orzeszki bezglutenowe
kruche ciasteczka bezglutenowe
kruche rogaliki bezglutenowe