Przepis na bezglutenowe 📖
Jedną z moich ulubionych bezglutenowych potraw jest sałatka z mango i awokado. Oto przepis:Składniki:
- sałata rzymska lub rukola
- 1 małe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
- pół czerwonej cebuli, posiekanej
- pół szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na początku przygotuj sos. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, miód i posiekany czosnek. Dodać sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszaj awokado, mango, cebulę czerwoną i orzechy nerkowca. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na talerzu ułóż sałatę.
4. Na sałatce ułóż mieszankę z awokado i mango.
5. Polej sałatkę sosem.
6. Sałatkę można udekorować kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!