Przepis na ciastka francuskie 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 80 ml zimnej wody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę.
2. Wymieszać składniki, a następnie dodać zimną wodę i zagnieść ciasto.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek.
5. Pokroić ciasto na trójkąty, a każdy trójkąt delikatnie zawinąć.
6. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec ciastka przez około 10-15 minut, aż będą złoto-brązowe.
8. Wysmarować ciastka miodem lub polać mleczną czekoladą.
9. Posypać cukrem pudrem i serwować. Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka francuskie z brzoskwiniami
ciastka francuskie z dżemem
ciastka francuskie z budyniem
ciastka francuskie z marmoladą
ciastka francuskie z serem i z szynka