Przepis na ciastka francuskie z budyniem 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 saszetka budyniu (np. śmietankowego lub waniliowego)
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder. Rozgnieć składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Połącz składniki, formując ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, owiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj budyniową masę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu saszetki budyniu.
5. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
6. Na jednym z prostokątów nakładaj niewielkie porcje budyniu (najlepiej w równych odstępach) zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca przy brzegach.
7. Przykryj drugim prostokątem ciasta i dociskaj delikatnie brzegi, aby zamknąć nadzienie.
8. Delikatnie przycinaj brzegi ciasta równym nożem, aby nadać mu ładny kształt.
9. Ponownie owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 15-20 minut.
10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
11. Po 15-20 minutach wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałki o grubości około 1 cm i układaj je na przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
12. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy staną się złote.
13. Po upieczeniu, odłóż ciastka na kratkę do wystudzenia.
14. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Gotowe! Możesz teraz cieszyć się pysznymi francuskimi ciastkami z budyniem.

Podobne przepisy

ciastka francuskie
ciastka francuskie z dżemem
ciastka francuskie z marmoladą
ciastka francuskie z brzoskwiniami
ciastka francuskie z serem i z szynka