Przepis na ciastka kruche orzechowe 📖
Ciastka kruche orzechowe są przepysznym i prostym w przygotowaniu deserem. Oto przepis na te pyszności:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, pokrojonego na kostki
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól.
2. Dodaj pokrojone masło i pocieraj palcami, aż powstanie kruchy ciasto.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj je równomiernie.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po odstaniu ciasta, wyjmij je z lodówki i zostaw na kilka minut, aby było miękkie.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Możesz użyć foremek do ciastek, aby wyciąć różne kształty, lub po prostu pokroić ciasto na prostokąty lub kwadraty.
8. Umieść ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez około 12-15 minut, aż staną się złociste.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź na kratce.
10. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi, kruchymi ciastkami orzechowymi!
Przepis ten jest prosty i można go dostosować do własnych preferencji, np. dodając więcej orzechów lub zamieniając je na inne rodzaje. Smacznego!