Przepis na ciastka rogaliki orzechowe 📖
Składniki:- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekane orzechy. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Ponownie zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
4. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z każdej kulię. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stwardniały.
5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj każdą kulę na okrągłej powierzchni.
6. Następnie pokrój otrzymane koła na 8 równych trójkątów.
7. Zwijaj trójkąty od szerokiej strony do wąskiej, tworząc rogaliki.
8. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
10. Po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!