Przepis na ciastka rogaliki orzechowe 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekane orzechy. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Ponownie zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
4. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z każdej kulię. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stwardniały.
5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj każdą kulę na okrągłej powierzchni.
6. Następnie pokrój otrzymane koła na 8 równych trójkątów.
7. Zwijaj trójkąty od szerokiej strony do wąskiej, tworząc rogaliki.
8. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
10. Po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki orzechowe
pyszne rogaliki orzechowe
rogaliki orzechowe kruche
ciastka kruche orzechowe
ciastka rogaliki