Przepis na ciastka półfrancuskie 📖

Oto prosty przepis na ciastka półfrancuskie:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodaj masło pokrojone na kawałki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, i zagnieć ciasto aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij ciastka w wybrany kształt, na przykład okręgi, serca lub prostokąty.
7. Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz ciastka przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Gotowe ciastka półfrancuskie możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto polfrancuskie
rogaliki półfrancuskie
ciasteczka półfrancuskie
ciasto półfrancuskie drożdżowe
rogaliki półfrancuskie z marmoladą