Przepis na ciastka wyciskane 📖

Oto prosty przepis na ciastka wyciskane:

Składniki:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- Pół łyżeczki soli
- Wybrane barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj masło i cukier, używając miksera, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Jeśli chcesz, podziel ciasto na kilka porcji i dodaj barwniki spożywcze do każdej z nich.
6. Przełóż ciasto do wyciskacza do ciastek wyposażonego w odpowiedni końcówki.
7. Wyciskaj ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia, tworząc różne kształty i wzory.
8. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach.
9. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze przez kilka minut przed przeniesieniem na kratkę, aby całkowicie się schłodziły.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka wyciskane szprycą
ciastka wyciskane z maszynki
ciastka wyciskane przez maszynkę
kruche ciastka wyciskane z maszynki
ciasteczka wyciskane maszynką