Przepis na ciastka wyciskane szprycą 📖

Oto przepis na tradycyjne ciastka wyciskane szprycą:

Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 150g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu vanilii
- 350g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. W dużym misie wymieszaj masło i cukier pudru, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj mieszanie, aż składniki będą dobrze połączone.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do miski z masłem i cukrem, mieszając jednocześnie, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto do szprycy z odpowiednią końcówką (np. gwiazdkową, kwiatową, itp.).
6. Wyciskaj ciasto na przygotowane blaszki do pieczenia, zachowując odpowiednią odległość między ciastkami.
7. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-12 minut, lub do momentu, aż delikatnie się zezłocą.
8. Przed wyjęciem ciastek z piekarnika, pozostaw je na blasze do całkowitego ostudzenia.
9. Gdy ciastka są już w pełni ostudzone, możesz je ozdobić lukrem, posypkami lub dżemem według własnego uznania.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka wyciskane
ciastka wyciskane z maszynki
ciastka wyciskane przez maszynkę
kruche ciastka wyciskane z maszynki
ciasteczka wyciskane maszynką