Przepis na ciasto bananowe 📖

Składniki:

- 2 dojrzałe banany
- 1 ⅔ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli

Instrukcje:

1. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem.
2. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 175°C.
3. W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Dodaj do miski rozpuszczone masło, cukier, i jajka. Dokładnie wymieszaj składniki.
5. W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
7. Wlej powstałe ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
8. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do momentu, gdy wkłutą w środek patyczkiem wychodzi sucha.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Przekrój ciasto na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie ciasto bananowe
dobre ciasto bananowe
ciasto czekoladowo bananowe
babeczki bananowe
fit babeczki bananowe