Przepis na ciasto chlebowe na pizzę 📖
Przepis na ciasto chlebowe na pizzę:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 7 g suszonych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
3. Powoli dodaj mieszankę z drożdży do mąki i sól, cały czas mieszając łyżką drewnianą.
4. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zacznij wyrabiać używając dłoni.
5. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie równe części i formuj z nich kulki.
8. Jeden kawałek ciasta możesz od razu użyć do przygotowania pizzy. Drugi możesz schować do lodówki i wykorzystać w ciągu najbliższych kilku dni.
9. Kulę ciasta rozwałkuj na cienki placek o żądanej grubości.
10. Umieść ciasto na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
11. Dodaj ulubione składniki na wierzch, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso, owoce morza itp.
12. Piecz w nagrzanym piekarniku (220°C) przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
13. Wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj ciepłe.
Smacznego!