Przepis na ciasto czekoladowe duża blacha 📖
Przepis na ciasto czekoladowe na dużą blachę:Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 250 g masła
- 400 g cukru
- 6 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: posypka czekoladowa, orzechy lub owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub delikatnie na niskim ogniu.
2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
3. Dodaj stopioną czekoladę z masłem do ubitych jajek i wymieszaj delikatnie.
4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski z czekoladową masą. Delikatnie wymieszaj, unikając zbyt intensywnego mieszania.
5. Przełóż ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto posypką czekoladową, orzechami lub owocami.
7. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika (temperatura 180°C) i piecz przez około 25-30 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wkładając do niego patyczek - jeśli patyczek jest suchy po wyjęciu, ciasto jest gotowe.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blasze lub na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, wilgotnym ciastem czekoladowym na dużą blachę. Możesz je podać na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub bez dodatków, samodzielnie. Smacznego!