Przepis na ciasto czekoladowe w keksówce 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W naczyniu nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiaj 150g czekolady gorzkiej wraz z masłem.
3. Oddziel białka od żółtek jajek.
4. W oddzielnym naczyniu ubij żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
5. Dodaj stopioną czekoladę z masłem i wymieszaj.
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z wilkiem.
7. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie.
8. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
9. Powoli dodawaj ubite białka do ciasta, delikatnie je mieszając, aby zachować puszystość.
10. Pokrusz resztę czekolady na kawałki i dodaj do ciasta.
11. Delikatnie wymieszaj.
12. Wylej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
13. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy włożony patyczek będzie suchy.
14. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z keksówki i pozostaw do ostygnięcia.
15. Przekrój na porcje i podawaj z bitą śmietaną lub ulubionym sosem czekoladowym.
Smacznego!