Przepis na biszkopt w keksówce 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem, poukładaj plasterki marchewki.
3. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij delikatnie ze szczyptą soli, do momentu, aż staną się sztywne.
4. Do żółtek dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, i zmiksuj na gładką masę.
5. Następnie do masy żółtkowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie.
6. W kolejnym kroku dodaj ubite białka do masy żółtkowej i ponownie wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki, aż składniki dobrze się połączą.
7. Gotowe ciasto przelej do keksówki, na wcześniej ułożoną marchewkę, i wyrównaj powierzchnię.
8. Biszkopt piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy stanie się złoty i sprężysty.
9. Po upieczeniu, wyjmij keksówkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjmij go z keksówki, usunąć papier, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówkę w keksówce
brownie w keksówce
babke w keksówce
zebre w keksowce
ciasto zebra w keksówce