Przepis na ciasto drożdżowe w keksówce 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
- ulubione owoce (np. truskawki, maliny, jagody) lub kawałki czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Dodaj do miski pozostały cukier, roztopione masło, jajka, sól, startą skórkę cytrynową i wanilię. Wymieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki.
3. Stopniowo dodaj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
4. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto w wysmarowanej masłem keksówce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Wstaw keksówkę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Możesz podać to ciasto drożdżowe w keksówce jako deser lub jako słodki dodatek do porannej kawy lub herbaty. Smacznego!