Przepis na ciasto czekoladowe z budyniem 📖
Przepis na ciasto czekoladowe z budyniem:Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 500ml mleka
- 2 budynie waniliowe
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy masło i mieszamy, aż będą dobrze połączone.
2. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
3. Dodajemy do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
4. Wlewamy stopioną czekoladę z masłem do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
5. Przekładamy ciasto do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie ładnie wypieczone.
7. W międzyczasie przygotowujemy budynie: wlejemy mleko do rondelka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie stopniowo wsypujemy proszek budyniowy, cały czas mieszając.
8. Gotujemy budyń, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
9. Kiedy ciasto i budyń ostygną, wykładamy budyń na ciasto.
10. Całość możemy udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową lub posypką.
Smacznego!