Przepis na ciasto kruche czekoladowe z budyniem 📖

Składniki:

Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao

Masa budyniowa:
- 500ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 50g cukru

Dodatkowo:
- Pół tabliczki czekolady gorzkiej (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Przygotuj ciasto kruche. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i kakao.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawijaj w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj masę budyniową. W małym garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
5. W osobnej miseczce rozpuść budyniowy proszek w nieco zimnej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
6. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej rozpuszczony budyń, stale mieszając.
7. Gotuj budyniową masę przez około 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, a następnie wyłóż nią spód formy do pieczenia.
9. Na wierzch ciasta wylej przygotowany budyń. Opcjonalnie możesz też posypać go startą czekoladą gorzką.
10. Drugą część ciasta rozwałkuj na taką samą grubość co pierwszą. Pokrój go na paski lub kratkę i ułóż na wierzchu budyniu.
11. Całość piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.
12. Po upieczeniu ciasto kruche z budyniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe z budyniem
kruche ciasto z budyniem
kruche ciasto ze śliwkami i budyniem
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
ciasto kruche z rabarbarem i budyniem