Przepis na ciasto czekoladowe z kokosem 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 100g gorzkiego kakao
- 150g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150ml mleka
- 100g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i ugniataj składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, następnie całość wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
5. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia.
7. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.
8. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wkłuwając w nie drewniany patyczek - jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu ostygnąć, a następnie wyjmij z formy.
10. Przekrój ciasto na kawałki i podawaj.
Smacznego!