Przepis na ciasto czekoladowe z malinami 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g malin
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formę do pieczenia tortu papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem i obsyp mąką.
2. W małym garnku rozpuść masło razem z czekoladą na niskim ogniu, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3. W dużej misce ubij jajka razem z cukrem do momentu, aż masa będzie puszysta.
4. Dodaj stopioną czekoladę i masło do miski z jajkami i cukrem i delikatnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z czekoladą i jajkami. Delikatnie wymieszaj składniki, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj je. Włóż maliny do ciasta, równomiernie je rozmieszczając.
7. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż będzie sprężyste na zewnątrz, ale nadal miękkie w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając w ciasto wykałaczkę - jeśli wykałaczka wychodzi sucha, ciasto jest gotowe.
8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut. Następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
9. Gdy ciasto ostygnie, możesz je podać posypane odrobiną cukru pudru lub udekorowane bitą śmietaną. Smacznego!