Przepis na ciasto z rabarbarem i malinami 📖
Składniki:- 200g rabarbaru, obranego i pokrojonego na małe kawałki
- 150g malin
- 200g mąki pszennej
- 150g masła, pokrojonego w kostkę
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, aż powstanie gładka masa.
3. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy masłowej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
5. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby odrobinę stężało.
6. W międzyczasie, umieść rabarbar i maliny w rondelku z niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Odstaw do ostygnięcia.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
8. Wyłóż większą część ciasta na dno formy do pieczenia, formując równą warstwę.
9. Nałoż rabarbar z malinami na ciasto.
10. Pokrój drugą część ciasta na cienkie paski i ułóż je w kratkę na wierzchu owoców.
11. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie rumiany.
12. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
13. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!