Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g świeżych wiśni
- 200ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść masłem i posyp mąką.
2. W misce nad garnkiem z wrzącą wodą rozpuść czekoladę wraz z masłem, mieszając delikatnie aż do uzyskania gładkiej masy.
3. W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem, aż uzyskają puszystą konsystencję.
4. Do miski z jajkami dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło. Delikatnie wymieszaj.
5. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Połącz składniki, ale nie mieszaj zbyt długo.
6. Oczyść świeże wiśnie z pestek i pokrój je na pół.
7. Przełóż połowę ciasta do przygotowanej formy. Na wierzchu równomiernie połóż połowę pokrojonych wiśni.
8. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do momentu gdy wierzch ciasta stanie się lekko chrupiący.
9. W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i przełóż na półmisek.
11. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj je z kremem i pozostałymi wiśniami na wierzchu. Smacznego!