Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 📖

Składniki:

- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 200g wiśni z nalewki
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść masłem i oprósz mąką.

2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pozostaw do wystudzenia.

3. W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i szczyptą soli, aż uzyskasz puszystą masę.

4. Dodaj do masy jajecznej stopioną czekoladę i masło. Delikatnie wymieszaj.

5. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

6. Odcedź wiśnie z nalewki i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

7. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.

8. Piecz ciasto przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie jędrny, ale środek nadal wilgotny.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.

10. Gotowe ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki możesz podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe z wiśniami
ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami
thermomix ciasto czekoladowe z wiśniami
ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone