Przepis na ciasto do karpatki 📖

Ciasto do karpatki:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- sól
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier.
2. Dodaj masło i gotuj, aż się rozpuści.
3. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość.
4. Po kilku minutach zdejmij rondel z ognia i pozostaw ciasto do ostygnięcia.
5. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając masę.
6. Masa powinna być gładka i jednolita.
7. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
8. Na blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyciśnij ciasto w kształcie prostokąta.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
11. Gdy ciasto jest zimne, przekrój je na pół i nadziewaj kremem budyniowym, bitą śmietaną lub masą kajmakową.
12. Na koniec przykryj drugą połową ciasta i posyp obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do karpatki gotowany
krem do karpatki z budyniem
ciasto bit
ciasto ryb
ciasto hit