Przepis na krem do karpatki gotowany 📖
Oto przepis na krem do karpatki gotowany:Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
3. Dodaj do masy mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
5. Przełóż całość z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
6. Dodaj cukier waniliowy i masło, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
7. Zdejmij krem z ognia i pozostaw go do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
8. Gotowy krem można wykorzystać jako nadzienie do karpatki lub innych deserów.
Smacznego!