Przepis na ciasto do pizzy z jajkiem 📖
Ciasto na pizzę z jajkiem:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy.
3. Wlewamy aktywowane drożdże wodne i mieszamy składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i zagniatamy przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykrywamy miską i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem pergaminowym i formujemy na nią placek.
7. W środek ciasta wbijamy jajko.
8. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura: 200°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane i jajko ścięte.
9. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać pizzę ulubionymi dodatkami, np. serem, szynką, pieczarkami etc.
Smacznego!