Przepis na ciasto na uszka z jajkiem 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- łyżka wody (opcjonalnie)
- 250g nadzienia do uszek (np. grzybowego, mięsnego lub serowego)
- jajko gotowane na twardo

Instrukcje:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, olej roślinny i szczyptę soli.
2. Wyrób ciasto, najlepiej ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
3. Wyrobione ciasto podziel na dwie części.
4. Rozwałkuj każdą część cienko na oprószonym mąką blacie.
5. Wytnij z ciasta małe okręgi za pomocą szklanki lub foremki do uszek.
6. Na każdy okrąg ciasta połóż łyżeczkę nadzienia.
7. Zwiń ciasto na pół, tak aby powstały półksiężyce.
8. Sklej brzegi uszek, dobrze dociskając, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
9. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
10. Wrzuć uszka do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
11. Uszka wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
12. Podawaj z tłuczonym jajkiem na twardo na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka ciasto
ciasto uszka
ciasto na pierogi i uszka
ciasto na uszka i pierogi
ciasto na uszka z mięsem