Przepis na ciasto drożdżowe które zawsze wychodzi 📖
Przepis na ciasto drożdżowe:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 25 g drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier puder (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w letnim mleku i dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują i zaczną pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, roztopione masło i jajka. Wyrabiaj ciasto za pomocą ręki lub miksera z hakiem przez około 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstaw ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie zagniataj, żeby usunąć nadmiar powietrza.
5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją na blaszce. Pozostaw do ponownego wyrastania na około 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
7. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złote. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w ciasto patyczek - jeżeli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.
9. Przed podaniem posyp ciasto drożdżowe cukrem pudrem dla dodatkowego smaku (opcjonalnie).
10. Przygotowane ciasto drożdżowe można podać, krojąc na plastry lub kostki.
Smacznego!