Przepis na ciasto drożdżowe lekkie 📖
Przepis na lekkie ciasto drożdżowe:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 80g roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder (opcjonalnie, do posypania)
Sposób przygotowania:
1. W misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżką cukru. Odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, roztopione masło oraz jajka. Wlać rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, najlepiej z wykorzystaniem miksera lub zagniatając ręcznie przez około 5-7 minut.
4. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je delikatnie ugnieść i podzielić na mniejsze kawałki, z których można formować bułki, babeczki lub inny kształt.
6. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy między kawałkami.
7. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
8. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 15-20 minut, aż lekko się zrumieni.
9. Po upieczeniu, można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem, według własnego uznania.
10. Odstawić do wystudzenia, a następnie można podawać i cieszyć się lekkim ciastem drożdżowym.
Smacznego!