Przepis na babeczki lekkie 📖
Oto przepis na lekkie babeczki:Składniki:
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125ml mleka
Instrukcje:
1. Przed nagrzewaniem piekarnika, rozgrzej go do 180°C.
2. Wyłóż foremki do babeczek papilotkami lub posmaruj je masłem.
3. W misce ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
4. Dodaj jajka i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
5. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i mleko.
6. Miksuj na niskich obrotach, aż składniki będą dobrze połączone i otrzymasz gładkie ciasto.
7. Przełóż ciasto do foremek na babeczki, napełniając każdą do 2/3 jej pojemności.
8. Piecz babeczki przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złociste i sprężyste w dotyku.
9. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.
Teraz Twoje lekkie babeczki są gotowe do podania! Możesz je również ozdobić lukrem, posypkami lub ulubionym kremem, jeśli chcesz. Smacznego!