Przepis na lekkie ciasto na naleśniki 📖

Oto przepis na lekkie ciasto na naleśniki:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej roślinny (do smażenia)

Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Pozostaw ciasto do naleśników na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
5. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm, a następnie natrzyj ją odrobiną oleju roślinnego.
6. Dodaj 1/4 szklanki ciasta do naleśników na rozgrzaną patelnię, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni.
7. Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron (około 1-2 minuty z każdej strony).
8. Powtarzaj kroki 6-7 z pozostałym ciastem.
9. Gotowe naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, dżemy, cukier puder czy bita śmietana.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki lekkie
dobre lekkie ciasto
lekkie ciasto czekoladowe
pyszne lekkie ciasto
ciasto drożdżowe lekkie