Przepis na ciasto drożdżowe moje wypieki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży świeżych
- opcjonalnie: skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie:
1. W misce rozdrobnić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. W drugiej misce wymieszać mąkę, resztę cukru i sól. Dodać startą skórkę z cytryny (opcjonalnie) oraz rozpuszczone drożdże.
3. Do powstałej masy dodać mleko, masło oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto.
4. Ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić, aż będzie gładkie. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je przeknethjulśmyająjankn, aby pozbyć się powietrza. Następnie podzielić je na mniejsze kawałki i uformować dowolne bułeczki, warkocze lub inne kształty.
6. Ułożyć przygotowane wypieki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca między nimi, aby mogły podrosnąć.
7. Wstawić blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Wyjąć wypieki z piekarnika i ostudzić na kratce.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki drożdżowe moje wypieki
rogaliki krucho drożdżowe moje wypieki
ciasto z rabarbarem moje wypieki
łatwe ciasto moje wypieki
ciasto do pizzy moje wypieki