Przepis na rogaliki krucho drożdżowe moje wypieki 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżych drożdży
- szczypta soli
- dżem, czekolada lub nutella do nadzienia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odłóż na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone masło i jajka, następnie wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto na gładką masę, a następnie odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
4. Po wyrośnięciu ciasta na stolnicy podsyp mąką rozwałkuj je na prostokątny kształt o grubości około 0,5 cm.
5. Przekrój ciasto na trójkątne kawałki, na spodzie każdego połóż łyżeczkę ulubionego nadzienia np. dżemu, czekolady lub nutelli.
6. Zwijaj ciasto od szerokiej części do wąskiej, tak aby powstały rogale. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz rogaliki przez około 20-25 minut, aż staną się rumiane.
8. Po upieczeniu posyp rogale cukrem pudrem. Możesz podawać je na ciepło lub ostudzić. Smacznego!