Przepis na ciasto drożdżowe paszteciki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 50g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 100g masła
- ulubione nadzienie (np. dżem, ser, mięso)

Przygotowanie:
1. W dużej misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać i wytworzą pianę.

2. Do miski dodać pozostałe składniki: mąkę, cukier, sól oraz jajka. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

3. Następnie dodać stopione masło i kontynuować wyrabianie ciasta przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

4. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

6. Na środku każdego prostokąta umieścić wybrany rodzaj nadzienia, zachowując odstępy od brzegów. Skleić ciasto, zwinię wzdłuż dłuższego boku, tak żeby powstał pasztecik.

7. Ułożyć paszteciki na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 minut, aby lekko podrosły.

8. W międzyczasie, rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

9. Gdy paszteciki podrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

10. Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe na paszteciki
paszteciki
rogaliki paszteciki
paszteciki wigilijne
paszteciki z ciasta francuskiego