Przepis na ciasto drozdzowe robione mikserem 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka suchych drożdży
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać 1 łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut, aż drożdże rozpoczną fermentację.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i pozostały cukier.
3. Wlać rozpuszczone drożdże, dodać jajka i stopione masło.
4. Wymieszać składniki mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 5-7 minut na średniej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
5. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż objętość ciasta podwoi się.
6. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski i ponownie zagnieść ręcznie na stolnicy, aby usunąć powietrze.
7. Podzielić ciasto na mniejsze kulki, formować bułeczki lub wykorzystać do przygotowania innego drożdżowego wypieku.
8. Odstawić bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 30-40 minut, aby dobrze wyrosły.
9. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C.
10. Piec przez około 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane i dobrze wypieczone.
11. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Gotowe ciasto drożdżowe można podawać samodzielnie lub polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym kremem. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto mikserem
ciasto na pierogi wyrabiane mikserem
biszkopt mikserem
pączki wyrabiane mikserem
szarlotka robiona mikserem