Przepis na kruche ciasto mikserem 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W misie miksera umieść mąkę, masło pokrojone w kostkę i cukier puder.
2. Miksuj składniki na niskich obrotach, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż składniki się połączą i utworzą kulę ciasta.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
5. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość około pół centymetra.
6. Przełóż ciasto do foremek na babeczki lub wyłóż nim formę do tarty.
7. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec powstawaniu bąbelków podczas pieczenia.
8. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż zyska złoty kolor.
9. Gdy ciasto ostygnie, można je wyjąć z foremek i użyć do przygotowania różnego rodzaju deserów.

Podobne przepisy

ciasto drozdzowe robione mikserem
ciasto na pierogi wyrabiane mikserem
biszkopt mikserem
szarlotka robiona mikserem
pączki wyrabiane mikserem