Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania 📖

Oto przepis na pyszne i wilgotne ciasto drożdżowe z jabłkami, które nie wymaga wyrabiania:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła
- 75g cukru
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru do posypania

Instrukcje:

1. Najpierw obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Przełóż do miski i posyp cynamonem, a następnie dokładnie wymieszaj.

2. W innym naczyniu rozpuszcz masło w mleku, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.

3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i drożdże. Dodaj masło z mlekiem oraz jajka i dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki, aż powstanie gładkie ciasto.

4. Następnie dodaj pokrojone jabłka do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.

5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

7. Po upływie czasu ciasto powinno podwoić swój rozmiar. Przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, równomiernie rozkładając je.

8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie złociste i wierzch będzie sprężysty.

9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudź je przez kilka minut, a następnie delikatnie posyp je cukrem pudrem.

10. Podawaj ciepłe lub letnie smakołyk jako deser lub przekąskę.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania
szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania
rogaliki drożdżowe bez wyrabiania
ciasto drożdżowe z jabłkami
ciasto krucho drożdżowe z jabłkami