Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania 📖
Oto przepis na pyszne i wilgotne ciasto drożdżowe z jabłkami, które nie wymaga wyrabiania:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła
- 75g cukru
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Instrukcje:
1. Najpierw obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Przełóż do miski i posyp cynamonem, a następnie dokładnie wymieszaj.
2. W innym naczyniu rozpuszcz masło w mleku, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i drożdże. Dodaj masło z mlekiem oraz jajka i dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Następnie dodaj pokrojone jabłka do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Po upływie czasu ciasto powinno podwoić swój rozmiar. Przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, równomiernie rozkładając je.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie złociste i wierzch będzie sprężysty.
9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudź je przez kilka minut, a następnie delikatnie posyp je cukrem pudrem.
10. Podawaj ciepłe lub letnie smakołyk jako deser lub przekąskę.
Smacznego!