Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 75g cukru
- 75g masła
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 300g rabarbaru
- 200g truskawek
Instrukcje:
1. W małym rondlu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj masło i cukier, mieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
2. W większej misce rozpuść drożdże w niewielkiej ilości letniej wody. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują i urosną.
3. Kiedy drożdże są gotowe, dodaj do nich mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem. Następnie dodaj jajka, sól i stopniowo wsypuj mąkę. Cały czas mieszaj i wyrabiaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa.
4. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj rabarbar i truskawki. Obierz rabarbar, pokrój go na niewielkie kawałki, a truskawki przekrój na połowę.
5. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch ciasta i równomiernie rozłóż na nim kawałki rabarbaru i truskawek.
6. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut, aż wierzch będzie rumiany.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Możesz posypać je cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem i truskawkami. Smacznego!