Przepis na ciasto z rabarbarem drożdżowe 📖

Przepis na ciasto z rabarbarem drożdżowe:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 500 g rabarbaru,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
1. W małym rondelku podgrzej mleko, ale nie gotuj go.
2. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj roztopione masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem.
4. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj je szmatką i odstaw na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
5. Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
6. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokątny placek, na którym rozłóż połowę rabarbaru.
7. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tak aby powstała długa rolada.
8. W ten sam sposób postąp z drugą częścią ciasta i drugą częścią rabarbaru.
9. Połóż obie rolady na posmarowanej masłem blasze do pieczenia.
10. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby ponownie podrosło.
11. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie złociste.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je cukrem pudrem.
13. Upieczone ciasto z rabarbarem drożdżowe podawaj ciepłe lub letnie.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z rabarbarem
drożdżowe ciasto z rabarbarem
ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
dobre ciasto drożdżowe z rabarbarem
ciasto drozdzowe z rabarbarem i budyniem