Przepis na ciasto izaura z serem 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g sera z białą pleśnią (np. camembert)
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szklanki cukru.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wyrościm je z suchej mąki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka i zagnieć ciasto.
4. Podziel ciasto na dwie części - jedną większą na spód, drugą mniejszą na wierzch.
5. Uformuj z większej części ciasta spód ciasta wylewając je na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie go rozprowadzając.
6. W niewielkim garnku podgrzej ser rozdrobniony na małe kawałki z mlekiem i 1/2 szklanki cukru. Mieszaj, aż składniki się połączą i zaczną gęstnieć.
7. Na podpieczony spód ciasta wylej gorący ser.
8. Z pozostałej części ciasta uformuj "kraty" i ułóż je na serze.
9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed podaniem.

Ciasto izaura z serem jest gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

izaura z serem z wiaderka
ciasto izaura
szybkie ciasto izaura
ciasto izaura dużą blacha
izaura