Przepis na ciasto jogurtowe na dużą blachę 📖
Składniki:- 500g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatki: owoce, posypki, lukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj jogurt naturalny z jajkami i cukrem, aż masa będzie gładka.
2. Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
6. Jeśli chcesz dodać owoce, teraz jest odpowiedni moment. Delikatnie je rozłóż po wierzchu ciasta.
7. Ciasto jogurtowe piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste.
8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
9. Jeśli chcesz, możesz polukrować lub ozdobić ciasto jogurtowe przed podaniem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, puszystym ciastem jogurtowym na dużą blachę. Smacznego!